Percuma

Format ai (adobe illustrator)

Titulo

Peluang Usaha Bisnes Kad Kahwin

Salah satu bisnes percetakan yang cukup berjanji adalah bisnes kad kahwin. Bisnes Kad Kahwin atau jasa pembuatan kad jemputan termasuk bisnes yang unggul, memandangkan hampir setiap minggu, selalu saja ada peluang dengan banyaknya terjadi pernikahan.

Bisnes Kad Kahwin

Yang harus kita fahami bahawa orang yang akan menikah berarti ia telah bersedia untuk mengeluarkan wang, boleh dibilang pernikahan adalah pesta kebahagiaan, jadi secara awalnya orang yang akan berkahwin tidak terlalu mempermasalahkan harga, yang penting kepuasan mereka.

Kelebihan yang lain dari bisnes kad kahwin adalah sifatnya yang tidak runcit. Besar kemungkinan dalam sekali order kita akan mendapat margin yang lumayan. Apalagi yang berkahwin orang yang tajir, maka keuntungan pun boleh dipastikan berlihat-ganda. Bisnes jemputan sesuai dilakukan di mana saja, tidak harus di pinggir jalan yang penting adalah kualiti dan kepuasan pelanggan. Lalu apa yang perlu dilakukan jika anda ingin memulakan bisnes jemputan kahwin?

Berikut langkah-langkahnya :

1. Ketahui bentuk jemputan

Apabila anda berminat untuk berbisnis jemputan, maka langkah awal adalah kenali dan pelajari pelbagai
bentuk jemputan. Anda boleh membuat kliasifikasi berdasarkan harga: murah, sedang, dan eksklusif. Jemputan kahwin umumnya tidak hanya berbentuk lembaran tetapi ada pelbagai pemanis seperti adanya tulisan foil, foil, ataupun potongan kertas yang berbeza-beza. Untuk yang lebih eksklusif biasanya berupa hard cover atau ada juga jemputan yang menggabungkan antara produk cetakan dengan kerajinan tangan.

2. Pelajari teknik reka bentuk

Jika anda telah mengetahui pelbagai jenis atau bentuk jemputan, maka langkah selanjutnya adalah menggunakan kemampuan anda terutama teknik reka bentuk. Diusahakan anda boleh mengimbangi bentuk jemputan orang lain, selajutnya buatlah pelbagai reka bentuk dengan khas anda tentunya harus lebih unik, bagus, elegan dan sebagainya. Intinya ada harus boleh mengalahkan pesaing-pesaing anda terutama dalam hal reka bentuk. Umumnya pelanggan akan merasa senang apabila kita boleh merekacipta bahan yang diberikan oleh pelanggan menjadi jemputan yang bagus. Teknik reka bentuk yang sempuran akan menjadikan anda pemenang dalam persaingan bisnes ini.

3. Buatlah contoh jemputan

Setelah anda membuat reka bentuk, maka langkah selanjutnya adalah buat contoh jemputan dan pajang ditempat yang strategik di kedai anda. Membuat contoh jemputan sangat penting sebagai katalog produk atau portfolio anda. Buatlah contoh jemputan dengan sebaik-baiknya kerana itulah yang nanti menjadi kuasa jual dan menunjukkan kualiti daripada hasil pengeluaran anda.

Contoh Jemputan Susah Jadi :

Peluang Usaha Bisnes Kad Kahwin
Tampak Depan
Peluang Usaha Bisnes Kad Kahwin
Tampak Belakang

Peluang Usaha Bisnes Kad Kahwin
Tampak isi

 4. Buka promosi

Peluang Usaha Bisnes Kad Kahwin

Setelah anda membuat contoh Jemputan, maka selanjutnya adalah melakukan promosi. Promosi boleh dilakukan dengan pembuatan kain rentang di depan kedai anda, membuat kad nama, membuat laman web, facebook, dan bekerja sama dengan salon atau WO (Wedding Organisation). Anda juga boleh melakukan promosi dari mulut ke mulut dengan cara memberitahu rakan atau saudara yang akan berkahwin. Berikan potongan harga agar rakan anda senang.

5. Ketahui jenis bahan

Peluang Usaha Bisnes Kad KahwinMempelajari bahan sebenarnya harus dilakukan saat anda ingin berniat membuka usaha percetakan jemputan. Ada banyak kertas yang biasa digunakan dari mula gramasi yang kecil sampai yang tebal sekalipun.

Umumnya jemputan menggunakan kertas art cartoon atau mate paper bergantung keperluan. Selain mengenal bahan kertas, diharuskan juga mengetahui saiz cetak dan saiz potong. Saiz kertas umumnya berupa plano kemudian dipotong-potong sesuai dengan saiz cetakan. Perhitungan yang salah dari pembelian bahan boleh saja menyebabkan bisnes rugi.

6. Perkuat rangkaian kepada kedudukan percetakan

Peluang Usaha Bisnes Kad KahwinHal yang terakhir ketika anda akan membuat perniagaan jemputan kahwin adalah mengukuhkan rangkaian ke percetakan untuk proses cetakan. Anda boleh bertanya seputar mesin cetak, teknikal pewarnaan yang support dengan mesin cetak, dan beberapa saiz enjin, plate yang sesuai dengan saiz cetakan. Menggunakan mesin cetak dan Plate cetakan sangat mempengaruhi akan kualiti dan margin.

Jika anda benar-benar menguasai pelbagai mesin cetak, maka akan sangat terasa untung ruginya daripada menggunakan salah satu mesin cetak. Pergunakan mesin cetak sesuai dengan keperluan dan budget anda sehingga usaha anda tidak rugi.

Tidak ada komentar

cars

Diberdayakan oleh Blogger.