Percuma

Format ai (adobe illustrator)

Titulo

Cara Membuat Kad Kahwin Sendiri dengan menggunakan Photoshop

Cara Membuat Kad Kahwin Sendiri dengan menggunakan PhotoshopCara Membuat Kad Kahwin Sendiri dengan menggunakan Photoshop - Seperti yang kita ketahui bahawa kepakaran dalam mengendalikan software adobe photosop adalah aset yang tersendiri. Terdapat pelbagai bidang yang memerlukan kepakaran dalam editing gambar ataupun reka bentuk grafik.

Salah satu bidang yang memerlukannya adalah perkhidmatan percetakan undangan pernikahan. Ya, undangan pernikahan boleh anda buat dengan menggunakan software yang satu ini.

Meski sebenarnya undangan pernikahan lebih banyak dibuat dengan menggunakan Corel Draw, Namun photoshop juga boleh anda jadikan alternative di dalam proses pembuatan undangan. Ingin tahu lebih jauh tentang bagaimana Cara Membuat Kad Kahwin Sendiri dengan menggunakan Photoshop.

Cara Membuat Kad Kahwin Sendiri dengan menggunakan Photoshop 


Langkah-Langkah Membuat Kad Kahwin Sendiri dengan menggunakan Photoshop

Langkah Pertama

Langkah-Langkah Membuat Kad Kahwin Sendiri dengan menggunakan Photoshop
Mulakan program editor photoshop lalu buat sebuah file document baharu. Sesuaikan saiz document tersebut dengan saiz undangan yang ingin anda buat. Anggap saja anda ingin membuat sebuah undangan dengan saiz 1366 x 768 pixels.

Sila pastikan anda dengan menggunakan resolusi sekurang-kurangnya 72 Ppi. Klik OK maka akan muncul sebuah kanvas yang akan menjadi background dari jemputan anda.

Langkah Kedua

Agar Jemputan terlihat lebih tarikan, Maka pilihlah sebuah gambar yang sesuai untuk anda jadikan background. Kemudian sesuaikan ukrannya dengan kanvas yang tadi telah anda buat, untuk menukar saiz anda boleh dengan menggunakan CTRL + T.

Langkah Ketiga

Langkah-Langkah Membuat Kad Kahwin Sendiri dengan menggunakan Photoshop

Buatlah garis tengah terlebih dahulu dengan memanfaatkan Ruler. Pertama-tama kita akan membuat bagian depan dari undangan. Di bagian depan sebuah undangan pernikahan biasanya disertakan beberapa bua foto pra wedding dari pasangan yang akan menikah.

Maka pilihlah foto yang sesuai untuk anda jadikan gambar pemanis di bagian depan. Sesuaikan posisinya lalu tambahkan beberapa tulisan, seperti kata-kata "jemputan" lengkap dengan hari dan tanggal. Biasanya juga disertakan nama atau inisial dari pasangan yang akan kahwin.


Langkah keempat

Langkah-Langkah Membuat Kad Kahwin Sendiri dengan menggunakan Photoshop

Tambah sebuah lingkaran sebagai tempat menuliskan nama dan alamat dari orang yang akan dijemput. Sila gunakan eliptical Marque Tool kemudian beri warna yang sepadan dengan background.

Jangan lupa untuk menuliskan kata-kata "Kepada Yth Bapak / Ibu / Saudara / i" di bahagian atas ruang tersebut. Sedangkan di bahagian bawahnya biasnaya ditambah tulisan "Mohon maaf apabila ada kesalahan penulisan nama dan alamat". Itu adalah beberapa komponen yang pasti ada di bahagian depan sebuah Jemputan Perkahwinan.

Dan pada bahagian sisi kiri, boleh anda tambah lokasi / map majlis perkahwinan yang akan dilaksanakan.
Cara Membuat Kad Kahwin Sendiri dengan menggunakan Photoshop

Langkah Kelima

Setelah bahagian depan selesai, maka teruskan proses editing untuk bahagian dalam atau isi dari undangan tersebut. Gunakan background yang sama dengan yang digunakan pada bahagian luar Jemputan. Tambah perhiasan lain seperti gambar yang saya gunakan di bawah ini. Bila tidak ingin repot anda tinggal mendownloadnya di internet.

Langkah Keenam

Tambah teks yang adalah isi dari jemputan. Untuk yang satu ini anda boleh meniru dari jemputan-jemputan terpakai.

Langkah Ketujuh

Jika perlu, tambahkan lagi beberapa perhiasan lain seperti foto prawedding atau imej-imej lain yang sesuai (bunga, rama-rama, merpati, dan lain-lain)


Setelah anda memberi perhatian kepada ketujuh langkah di atas, maka anda tinggal melihat jadinya jemputan yang telah anda buat, sebagai contoh, berikut contoh jemputan yang sudah dibuat dengan kesempurnaan designkadkahwin.com:

Cara Membuat Kad Kahwin Sendiri dengan menggunakan Photoshop
Selamat mencuba, Jangan lupa order design kad kahwin di designkadkahwin.com ya, terimakasih.

Tidak ada komentar

cars

Diberdayakan oleh Blogger.