Percuma

Format ai (adobe illustrator)

Titulo

Cara Membuat Design Kad Kahwin Sendiri

Design Kad Kahwin Sendiri - Perkahwinan adalah panduan detik-detik istimewa bagi yang menjalaninya. Oleh kerana itu biasanya diadakan pesta dengan menjemput saudara, kerabat atau teman yang dikenali dekat. 
Cara Membuat Design Kad Kahwin Sendiri

Oleh kerana itu biasanya diperlukan sebuah jemputan yang bagus. Banyak yang menyediakan jemputan dengan pelbagai reka bentuk dan model yang keren. Tetapi kadang-kadang hasilnya tidak sesuai dengan apa yang diinginkan. Oleh kerana itu banyak sekali yang mencari cara membuat jemputan di internet.

Menyewa khidmat tentu merupakan satu penyelesaian praktikal yang boleh diambil. Tetapi pilihan tersebut tentu akan membebankan kewangan anda bukan?


Oleh kerana itu alternatif lain adalah mereka membuat Design Kad Kahwin Sendiri. Dengan berbekal perisian Corel Draw kamu boleh membuat jemputan sesuai dengan tema yang diusung. Bila anda belum dapat menjalankan software ini, tenang saja tutorial kali ini sangat newbie friendly. 

Berikut ini adalah tutorial membuat Design Kad Kahwin Sendiri dengan menggunakan Corel Draw.
Cara Membuat Design Kad Kahwin Sendiri
Picture By : www.coreldraw.com

Cara Membuat Design Kad Kahwin Sendiri

Untuk membuat jemputan seperti yang ada produk designkadkahwin.com diatas, Anda diperlukan beberapa peralatan serta bahan. yang diantaranya, Sbb :

  • Software Corel Draw versi terserah, disyorkan yang terupdate, dan yang paling penting masih boleh berjalan dengan baik.
  • Wedding Icon, Wedding Love birds on flowers. Untuk mencari imej-imej tersebut anda boleh memanfaatkan enjin carian dengan google image atau bing images. 
  • Jenis aksara yang akan digunakan untuk reka bentuk, anda berhak memilih jenis aksara apapun yang mengikut seperti selera anda.

Pengenalan Aplikasi Corel Draw 

CorelDraw adalah editor grafik vektor yang dibangunkan oleh Corel, panduan syarikat perisian yang berpangkalan di Ottawa, Kanada. Versi terbarunya, CorelDraw X5 dikeluarkan pada tarikh 23 Februari 2008. CorelDRAW pada awalnya dibangunkan untuk sistem operasi Windows 2000 dan seterusnya.

Langkah -Langkah

Cara Membuat Design Kad Kahwin Sendiri

  • Setelah aplikasi terbuka, untuk membuat lembaran reka bentuk baru pilih New Blank Document. Anda boleh menggunakan versi berapa saja tetapi mungkin akan terdapat sedikit perbezaan tapilan interfacenya.
  • Setelah memilih Blank Document, langkah seterusnya adalah meng-konfigurasi bahagian document seperti kriteria mengikut seperti keinginan. Atau boleh juga ikuti saiz yang dinyatakan pada imej.
  • Setelah tetapan konfigurasi selesai, langsung saja mula membuat kreasi jemputan seperti Corel Draw. Langkah awalnya adalah membuat kotak persegi empat seperti ukuran mengikut seperti keinginan. Untuk membuat kotak tersebut, anda boleh menggunakan menu Rectangle tools dengan yang ada pada imej.
  • Setelah kenalan telah selesai dibuat ubahlah saiz kotak tersebut menjadi ukuran yang sama seperti saiz kertas A4. Caranya mudah tinggal klik bahagian ukuran saiz dan rubah mengikut seperti saiz kertas A4. Secara default saiz kertas A4 mempunyai lebar 29.9 cm dan tinggi 21.0 cm.Klik pada kotak yang telah dibuat tadi lalu ubah saiznya mengikut seperti imej. Selepas itu tekan enter pada keybord, maka secara automatik kotak yang dibuat tadi akan mempunyai saiz kertas A4.
  • Langkah selanjutnya adalah membahagikan kotak saiz A4 tadi menjadi 2 saiz. Klik kotak lalu masukan atau tambah perintah pembahagian / di unit unitnya pada lebar / panjang saiz sesuaikan seperti imej. Selepas itu tekan butang enter maka akan terdapat pandangan dengan imej.
  • Langkah seterusnya ialah memastikan salinan petak rectangle yang di kiri seperti cara copas lalu letakkan kotak tersebut di posisi kanan dengan yang dijelaskan pada imej. Setelah dua kotak seperti saiz sama terbentuk saatnya untuk berkreasi membuat reka bentuk jemputan seperti text dan imej kegemaran.

Setelah jemputan mempunyai background yang baik, saatnya berkreasi seperti font serta ornament. Buatlah mengikut seperti selera anda atau coba Anda perhatikan juga imej di bawah ini.

Cara Membuat Design Kad Kahwin Sendiri
Setelah reka bentuk selesai dibuat terus bagaimana langkah seterusnya? Ya, tentu reka bentuk tersebut perlu di cetak dan dihantar pada orang yang mahu dijemput ke perkahwinan.

Untuk mencetak jemputan anda boleh menggunakan khidmat cetak jemputan yang cukup mudah ditemui.

Yang perlu diperhatikan ialah format fail yang reka bentuk yang akan dicetak disyorkan untuk menggunakan format pdf atau fail asal Corel Draw. Hal ini untuk menjaga kualiti imej yang dicetak agar tidak rosak.


Untuk menyimpan reka bentuk dalam bentuk PDF atau AI boleh dengan cara Klik menu file pilih Export, lalu pilih Save As Type nya menjadi PDF lalu Save.

Tidak ada komentar

cars

Diberdayakan oleh Blogger.